BOKO

Setninger med ordet boko


Han fikk sin tidlige skolegang i Mossendjo og Boko.
Boko Haram er aktiv også i Niger, Tsjad og nordre Kamerun.
Den 22. juli 2007 tok han karrierens seier med hesten Vala Boko.
Yarrah Boko (født 2005) er en av tidenes beste norske varmblodshester.
Regionshovedstad er Kinkala, og andre viktige byer er Boko, Kindamba og Mindouli.
I Svensk travderby 2008 kjørte Adielsson Wellino Boko som var andrefavoritt til seiren.
Boko Haram 75 mennesker i et terrorangrep mot en busstasjon i Nigerias hovedstad Abuja.
Mohammed Yusuf (født 29. januar 1970, død 30. juli 2009) var grunnleggeren av Boko Haram.
Hun har særlig gjort set bemerket i kampen mot Boko Haram, og deres misbruk av kvinner og barn.
Militante grupper som Den islamske stat, al-Qaida, Boko Haram og Taliban sto bak de fleste dødsofrene.
Ekstremistiske grupper som Al-Qaida, Taliban, IS og Boko Haram er tilhengere av en form for wahhabisme.
Tross en meget tapper innsats, der Wellino Boko måtte løpe utenfor løpets favoritt, ble han knapt slått.
Ifølge nigerianske kilder ble 43 av Boko Harams kjempere drept i en skuddveksling nær byen den 30. juli.
Kampene startet den 26. juli da Boko Haram angrep politistasjoner som svar på at flere av gruppens ledere ble arrestert.
Mange av den jihadistiske gruppen Boko Haram er kanuri, skjønt Boko Haram ikke er å betrakte som noen etnisk organisasjon.
Dagen etterpå satte Boko Haram-aktivister flere kirker, en politistasjon, et tollvesenkontor og et fengsel i Borno i brann.
Den 2. august, ble det en annen gruppe av kvinner og barn som var bortført av sekten til Boko Haram, funnet låst i et hus i Maiduguri.
Før sammenstøtene, hadde mange lokale muslimske ledere og minst en militær offisielle advarte den nigerianske myndigheter om Boko Haram.
Den sekteriske volden i Nigeria (2009) var en konflikt mellom den islamistiske militante gruppen Boko Haram og nigerianske sikkerhetsstyrker.
I mars 2015 ble Sæbø tildelt Internasjonal Reporters Journalistpris for det juryen beskriver som innsiktsfulle og gode reportasjer om Nigeria og Boko Haram.
Siden 2002 er det pågått flere konflikter, spesielt i nord, mellom regjeringsstyrker og Boko Haram, en islamistgruppering som forsøker å innføre sharialov i området.
Angrepet ble sett på som rettet mot emiren av Kano, Sanusi II, som hadde gått sterkt ut mot Boko Haram og oppfordret folk til å kjempe mot dem bare eb uke tidligere.
Islamistiske militante i Levanten, Afghanistan, Pakistan, Somalia og Nigeria utførte større drapsoperasjonar og bortføringar, og tok i høve ISIL og Boko Haram kontroll over større område.
Den 30. juli ble Ustaz Mohammed Yusuf, leder av Boko Haram, fanget av nigerianske sikkerhetsstyrker og ble skutt og drept mens han var i politiets varetekt, muligens da de forsøkte å flykte.
Ifølge filmen Les Mairuuwas – Maitre de l'eau fra Universitetet i Tromsø har antallet innbyggere raskt vokst til 1 000 000 (oktober 2016) grunnet masseimmigrasjon fra Sentral-Afrika og oppfattet trusler fra Boko Haram.
Alle de påfølgende årene (pr 2015) har det vært gjentatte nye og ofte svært blodige angrep forøvet av gruppen Boko Haram, fortrinnsvis mot kristne mål, men også angrep som har krevd ofre i flertallsbefolkningen, som er muslimsk.
Nigerianske myndigheter trodde først at Shekau ble tatt av dage i 2009 under stridigheter mellom nigerianske sikkerhetsstyrker og militante i Boko Haram, men i juli 2010 dukket Shekau opp i en video der han antok lederskapet i gruppen.
Den 26. juli ble over femti personer drept og flere titalls skadd i Bauchi da en kamp med skarp ild brøt ut på en politistasjon som ble angrepet av sytti nigerianske medlemmer fra Boko Haram gruppe som var i besittelse granater og skytevåpen.
Det ble først meldt at blant dem var Boko Haram nestleder Bukar Shekau, men det har siden blitt bevist at opplysningen var falsk ettersom en video har dukket opp med Shekau siden.http://wwrn.org/articles/33883/ Nigerianske politimenn ble også drept.
Hans faglige tyngdepunkt ved Department of Religion på Rice University er islams historie, muslimske apokalyptiske bevegelser og litteraturen knyttet til disse emnefelt, Boko Haram, og dessuten den tidlige astronomiens historie og jødisk-arabisk filosofi.
Andre jihadisme-terrorgrupper er bl.a. Boko Haram i Nigeriahttp://www.huffingtonpost.co.uk/daniel-brett/boko-haram_b_5594602.html og Al-Shabaab i flere afrikanske land http://studies.aljazeera.net/ResourceGallery/media/Documents/2013/11/11/20131111123040955734Kenya.pdf.
IR-prisen 2015 gikk til Kristoffer Egeberg for reportasjeserien «Nigeriabåtene», som avslører Norges salg av 10 militære fartøyer til en krigsherre i Nigeria, og til Maren Sæbø, redaktør i Verdensmagasinet X for hennes mange innsiktsfulle og gode reportasjer om Nigeria og Boko Haram-problematikken.